Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-10-2010, 00:17   #2 (permalink)
mete0r7o
V.I.P ÜYE
 
Üyelik tarihi: Jan 2009
Yaş: 46
Mesajlar: 380
Teşekkür: 0
45 Mesajda 45 kere teşekkür edildi
mete0r7o - MSN üzeri Mesaj gönder mete0r7o - YAHOO üzeri Mesaj gönder
Standart Cevap: Şeker,Soy Lesitin ve GDO Analiz Hakkında Yardım Bekliyorum


******Gıda Takviyeleri ile Sporcu Gıdalarını birbirinden ayırt eden temel faktörler nelerdir?

GIDA TAKVİYESİ:
Bu konudaki ilk resmi tanımlama ABD'de yapılmıştır. 1994 tarihli "Dietary Supplement
Health and Education Act" başlıklı yasal düzenlemede vitamin, mineral, amino asit,
doku, enzim, bitki ekstresi, enerji konsantresi veya metabolit gibi maddelerin bir
veya daha fazlasını çeşitli oranlarda bulunduran ürünler "Gıda Takviyesi" olarak
tanımlanmıştır. (Dietary Supplements).

SPORCU GIDASI

Spor gıdaları spor yapanların özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına veya performanslarını en iyi düzeyde gösterebilmelerine yardımcı olmak amacıyla özel olarak formüle edilmiş ve aşağıda tanımlanmış ürünleri,

- Karbonhidrat miktarı yüksek ürünler: Fiziksel aktivite öncesi karbonhidrat depolarını artırmak ve fiziksel aktivite sonrası toparlanmayı hızlandırmak amacıyla formüle edilmiş ürünleri,

- Spor içecekleri: Karbonhidrat, sıvı, ve elektrolitlerin hızlı bir şekilde yerine konmasını sağlamak amacıyla formüle edilmiş karbonhidrat ve elektrolit içeren ürünleri,

- Protein ve protein bileşenleri içeren ürünler: Yoğun fiziksel aktivite dönemlerinde protein dengesini korumak amacıyla formüle edilmiş; amino asit, amino asit karışımları, amino asit bileşikleri, protein konsantreleri ve proteince zenginleştirilmiş ürünleri,

ifade eder.

a. Karbonhidrat miktarı yüksek ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:

i. Karbonhidrat miktarı yüksek ürünlerde toplam enerjinin en az %75’i glukoz, sakaroz, maltoz, glukoz polimerlerinden sağlanmalıdır.

ii. Karbonhidrat miktarı yüksek ürünler sıvı halde ise hacimce en az %10 karbonhidrat içermelidir.

b. Spor içeceklerinin ürün özellikleri aşağıda verilmiştir:

i. Spor içeceklerindeki karbonhidratlar; glukoz, sakaroz, maltoz, fruktoz, ve glukoz polimerlerinden oluşmalı ve toplam enerjinin en az %75’i bu karbonhidratlardan sağlanmalıdır.

ii.Spor içeceklerindeki sodyum miktarı, 20 mmol/L - 460 mg/L veya 50 mmol/L - 1150 mg/L arasında olmalıdır.

iii. Spor içeceklerindeki osmolalite 200-330 mOsml/kg su olmalıdır. Osmolalitesi 270 - 330 mOsm/kg su aralığında olan içecekler ‘izotonik’ olarak adlandırılır.

iv. Spor içeceklerindeki karbonhidrat miktarı en az 2 g/100 ml ve en fazla 10 g/100 mL olmalıdır.

c. Protein ve protein bileşenleri içeren ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:

i. Protein konsantrelerinde yumurta, süt, et veya soya kaynaklı proteinlerin kuru maddede miktarı en az %70 olmalıdır.

ii. Proteince zenginleştirilmiş ürünlerde toplam enerjinin en az %25’i yumurta, süt, et veya soya kaynaklı proteinlerin sağlanmalıdır.

iii. Protein konsantrelerine ve proteince zenginleştirilmiş ürünlere aminoasit, aminoasit karışımları ve aminoasit bileşikleri katılabilir.

d. “Uluslararası Olimpiyat Komitesi –Dünya Anti-Doping Ajansı” tarafından yayımlanan “Yasaklanmış Madde Listesi”nde yer alan yasaklı maddeler bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerde yer alamaz.

*************GDO Analizi, ürün muayenesinden önce mi sonra mı yapılır
İthalat işlemine başlamadan tarımdan görevlendirme yazısı çıkar gelen memur ürünün içeriğine göre GDO analizine gönderir.


************Her soy lesitin içerikli ürün için analiz gerekirmi? Muayene kafi deilmidir?

Lesitin nedir? Lesitin, birçok gıdada emülgatör.

Emülgatör nedir? Birbiri ile karışmayan yağ ve su gibi farklı kimyasalların birbiri ile karışmasını sağlayan maddeler.

Soya lesitini neden elde edilir? Soyadan…

Soya GDO’lu değil miydi? Evet. Günümüzde soyanın en az yüzde 98’i, genetik değişikliğe uğratılmış bir bitki.

O halde soya lesitini GDO’lu mu? Ne yazık ki evet! Hemen her gıda maddesine katılan soya lesitini, GDO’ludur. Türkiye’de üretim yapan tek bir marka, ürününün etiketinde kullandığı soya lesitininin GDO’lu olmadığını yazmakta. Bu bilginin bile yüzde yüz güvenli olduğunu söylemek zor.

Her soy lesitin içerikli ürün için analiz gereklidir
mete0r7o isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla Facebook ile paylas
 




Şu Anki Saat: 07:22
© Copyright 2006-2012 GümrükForum
A vBSkinworks Design