Dış Ticaretçinin KOSKEB İmkanı
DIŞ TİCARETÇİNİN KOSGEB İMKÂNI
Globalleşen dünyamızın coğrafyasında önemli bir yere sahip olan TÜRKİYE, Dış Ticaret ile uğraşan özel ve kamu çalışanları, Sınırlarımızdan ve komşularımızdan çok öteye dış ticaretimizi, markamızı, ürünümüzü, kültürümüzü, saygımızı götürebilmelidir.
Bunun için de Devletimizin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bağlı kuruluşu KOSGEB aracılığı ile sağladığı desteklerden, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve bağlı kuruluşları İGEME, İhracatçı Birlikleri başta olmak üzere sağlanan ve kullandırılan parasal desteklerden İHRACATÇININ DA yararlanabilmesi sağlanabilmelidir.
Ancak, 3624 sayılı KOSGEB Kanununa göre, KOSGEB; 1-150 arası işçi çalıştıran ve imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lere ve kendi işini kurmak isteyen girişimcilere destek ve hizmet veren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili bir kuruluştur. Bu kanunda değişiklik yapılabilmesi ile 10 ve yukarısı personel çalıştıran en az 250.000 YTL lik ihracat yapmış imalatı olmadan sadece alıp satıcı olarak Dış Ticaret yapan Tüzel ve özel kişiliklere de KOSGEB desteklerinden örneğin; Alım satım yapan DIŞ TİCARETÇİ firmanın da İhtiyaç duyabileceği, Danışmanlık Desteği, Araştırma Desteği, Nitelikli Eleman Desteği, Özel Eğitim Desteği, Fuarlara Katılım Desteğinden yararlanabilme hakkı Eşitlik ilkesine uygun olacak şekilde DIŞ TİCARETÇİ’nin yararlanma hakkı verilebilmelidir.
KOSGEB NERELERDE VAR
KOSGEB, Adana, Ankara Ostim, Ankara Siteler, Aydın, Bursa, Çorum, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul İkitelli, İstanbul İMES, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli Gebze, Konya, Malatya,Mersin, Nevşehir, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Van, Zonguldak merkezleri ile hizmet vermektedir.
SANAYİCİNİN YARARLANABİLECEĞİ KOSGEB DESTEKLERİ NELERDİR.
ORTAK KULLANIM AMAÇLI MAKİNE TEÇHİZAT DESTEĞİ,YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ , BİLGİSAYAR YAZILIMI DESTEĞİ, E-TİCARETE YÖNLENDİRME DESTEĞİ,İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ DESTEĞİ,YEREL EKONOMİK ARAŞTIRMA DESTEĞİ, GENÇ GİRİŞİMCİ GELİŞTİRME PROGRAMI, GENEL GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI, ALTYAPI VE ÜSTYAPI UYGULAMA PROJE DESTEĞİ, NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİ, KOSGEB DANIŞMANLIK DESTEĞİ, GENEL TEST, ANALİZ VE KALİBRASYON DESTEĞİ,CE İŞARETLEMESİNE İLİŞKİN TEST VE ANALİZ DESTEĞİ, GENEL EĞİTİM PROGRAMLARI, SINAİ MÜLKİYET HAKKI DESTEĞİ, ÖZEL EĞİTİM DESTEĞİ, YURTİÇİ SANAYİ FUARLARINA KATILIM DESTEĞİ, YURTİÇİ ULUSLARARASI SANAYİ İHTİSAS FUARLARINA KATILIM DESTEĞİ, MİLLİ KATILIM DÜZEYİNDEKİ YURTDIŞI FUARLARA KATILIM DESTEĞİ, MİLLİ KATILIM DIŞINDAKİ YURTDIŞI FUARLARA KATILIM DESTEĞİ,TANITIM DESTEĞİ, MARKAYA YÖNLENDİRME DESTEĞİ, KOSGEB DESTEKLERİ HİZMETİ ( GENEL), TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DESTEĞİ
KOSGEB DESTEKLERİNDEN NASIL YARARLANABİLECEKSİNİZ
Kosgeb’in http://www.kosgeb.gov.tr web sitesinden size en yakın olan biriminin adres ve telefon numaralarını almanız ve ilgili personeli aramanız ile sizlere detaylı bilgi zaman elverdiğince verilebilmektedir.
Öncelikle web sitesindeki Sıkça Sorulan Sorular bölümündeki soru ve Açıklayıcı bilgileri okumanız sizleri hem bilgilendirecek, hem de telefon görüşmesinde zaman kaybetmemiş olacaksınız.
İrtibata girdiğiniz size en yakın olan KOSGEB merkezinden temin edeceğiniz anket kitapçığı doldurarak ilgili Merkez Müdürlüğüne hitaben düzenleyeceğiniz bir dilekçe ekinde vermelisiniz.
İlgili merkez uzmanları doldurduğunuz Anket kitapçıklarında belirtilen bilgilerin bilgisayar ortamında kayıt altına alınması sonrasında ankette belirtilen adresinize sizin firmanıza ait Stratejik Yol Haritası Yazılım giriş şifresi ve firma kodu yollanacaktır.
Firma sahibi olarak sizler http://WWW.KOSGEB.GOV.TR sitesine girerek Stratejik Yol Haritası Yazılımını bilgisayarınıza yükledikten sonra gönderilen firma şifresi ve firma kodu girilerek Stratejik Yol Haritası programını çalıştırmanız ve ekranınıza gelecek bilgileri, hatasız ve doğru olarak doldurmalısınız.
Doldurma işlemi önemlidir. Bu bilgiler firmanızı KOSGEB ile SYH (Stratejik Yol Haritası) gönderimi sonrası tüm ilişkisinin boyutlanmasını sağlayacaktır. Beyanınız ile Uzmanların firmanızı ziyaretindeki uyumsuzluk, hedeflerdeki tutturamama gibi sorunlar sizlere ileride KOSGEB desteklerinden yararlanamama gibi sorunları getirebilecektir. Bu nedenle SYH nı firma sahibinin veya üst düzey yöneticinin doldurması doğru olandır.
SYH (Stratejik Yol Haritası) nın cevaplarını tamamladığınızda, verdiğiniz bilgilerin, firmanızın yapısı ve hedefleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış değerlendirme işlemine tabi tutulması amacıyla elektronik ortamda göndermeniz gerekecektir.
SYH (Stratejik Yol Haritası) programı veri girişiniz elektronik ortamda ilgili Kosgeb merkezine ulaşması ile, uzman personel tarafından ön kontrolden geçirilecektir.. SYH' da verilen bilgilerde değişiklik yapılması gerekirse veya eksiklik görülürse değişiklik istemi sizlere bildirilecektir.
Düzeltmeler sonrasında son halini alan SYH , Müracaatını kabul eden Merkez Müdürlüğünce incelenerek, sistemin desteklerle ilgili önerileri de göz önünde bulundurularak firmanızın yararlanabileceği KOSGEB DESTEKLERİ tespit edilerek sizlere bilgi verilecektir.
Belirlenen desteklerden yararlanabilmek için yine http://www.kosgeb.gov.tr adresinden “desteklerimiz” bölümüne girip, müracaat formları ve müracaat şekilleri hakkında bilgi alabilir, ilk müracaatı yaptığınızı merkezden ilgili destek formlarını tedarik ederek hazırlayacağınız dosyanızı teslim etmeniz gereklidir.
|