sayın cOsMiCTr bey;
bu konuda sizinde haklı olduğunuz konular var ancak ortam bir hayli gerildi ...
forumda amaç sizlere yardımcı olmak tavırlar her iki taraf içinde yanlış ;
insanlar tabiki buraya bilgi amaçlı yazıyor ama her forumda olduğu gibi bir kullanım şekli var ;
herneyse olan olmuş;
ancak bu işlemi kusursuz halletmek istiyorsanız bir gümrük müşaviliği firmasına danışın derim
gümrük müşavirlikleri bu yüzden var işlemleri kolaylaştırmak için
onlar gereken yerlere gereken evrakları hazırlayıp sizin işinizi hallederler bu konuda bir şüpheniz olmasın ,,,
hangi bölgedesiniz sizi yönlendirebilirim....
Sadece, sayın üyemizin sorusunda sorduğu hususlardan devam edelim lütfen. diğer konuların sonlandırılmasını rica ediyorum.
haklısınız ben araştırıp size yardımcı olacağım ; iki tarafta aslında derdini tama anlatamadığından ortam gerilmiş sorund eğil size yazacağım iyi çalışmalar,,,,
sayın cosmictr,
Getireceğiniz aracın vergi hesabı kolay iş. ancak öncelikle o aracı eşinizin getirmeye hakkı olup olmadığını tam olarak anlamamız gerekiyor.
Eşinizin Mavi kart sahibi olduğu, söz konusu kartta TC kimlik No sunun yazılı olduğu ve Alman vatandaşı oladuğunu belirtmişsiniz. Çifte vatandaşların bedelsiz ithalat kapsamında araç ithal etme hakları bulunmamaktadır.
Şimdi; eşiniz Alman vatandaşlığının yanında aynı zamanda Türk vatandaşlığı da var mı?
peki siz bu aracı ithal mi etmek istiyorsunuz? yoksa geçici süre türkiye'de kullanıp çıkış yapmak mı istiyorsunuz?
eğer ithal etmek istiyorsanız daha önce başka bir üyemizin sorusuna gayet açıklayıcı örnek bir hesap yapmıştım.Bunu kullanabilirsiniz.
http://www.gumrukforum.com/forum/Turkiye...t-697.html
eğer gerci olarka kullanmak istiyorsanız.
http://www.gumrukforum.com/forum/oZEL-KU...t-852.html
bu tebliğde her türlü bilgi anlatılmış.
Eğer hala kafanıza takılan bir soru kaldıysa bu başlık altından tekrar bize sorunuz.
Kolay gelsin
Bahsettiğiniz madde geçici ithalatla ilgili. Zaten ikametgahınızı türkiye'ye kalıcı olarak nakletmeden ve yurtdışı ile bağınızı kesmeden bedelsiz ithalat kapsamında araç getiremezsiniz. O zaman sorularınızın kapsamı daralmış oldu ve aracınız için vergi vs hesabı yapmaya gerek kalmadı.
http://www.gumrukforum.com/gumruk/ikinci...-yapabilir
bu linkteki özellikle 4. soru ve cevabı sizin sorularınıza cevap olacaktır diye düşünüyorum .aynı hsusları bir daha yazmayalım. Konuya ilişkin başkaca bir husus varmı kafanızı kurcalayan.
Kısaca Eşim Türk vatandaşlığından çıktığı için getiremez diye anlıyorum. Sizde sanırım cevap yazmaya üşendiniz.
Bu yazıları zaten internette binlerce yerde bulabiliriz. buradaki tabirlerin çoğunu anlayamıyorum malesef.
Üşenmeden gerçekçi bir yorum yapabilecek varsa sevinirim...
Sayın cOsMiCTr
Kendi kendinizi ve ortamı anlamsız yere germişssiniz
Cevap yazmaya üşenmiş olsam forumda en çok mesaj yazanların başında ben olmazdım
Hatta son olarak özet bir mesaj yazayım ki burayı da link olarak verebilin :)
"Eşi veya kendisi yabancı olan ve eski Türk vatandaşı olan (Vatandaşlıktan çıkmış olması gerekiyor) Geçici olarakta, kalıcı olarakta araç getirtemiyorlar. Sadece bildiğim kadarıyla, yabancıdan yabancıya satılan araçları satın alabiliyorlar. Türkiye de ikameti 180 günü geçen herkes, araç getirtme hakkını kayıp ediyor."
Saygılarımla...
Sayenizde çok aydınlandık teşekkür ederiz. Linki de seve seve kullanırız tabiki.
Herneyse konuyu fazla uzatmaya gerek yok daha fazla germeyelim
Gene de yardımcı olmak açısından üşenmeden bazı açıklamalar yapayım
Çifte vatandaşların mavi plaka araç alma hakkı yoktur.Ancak eskiden Türk vatandaşı olup daha sonradan Türk vatandaşlığından çıkıp Türkiye de çalışma müsadesi ile bulunanlar mavi plaka araç alabilirler.
Mavi plakalı yani vergisiz araç alabilmek için çalışma müsadesinin ( çalışma sosyal güvenlik bakanlığından ) olması veya Türkiye de yabancı öğrenci statüsünde bulunması , veya diplomatik şahıs olması gerekir.
Ayrıca eşiniz her ne kadar Alman vatandaşı olsa dahi yazdığınıza göre elinde mavi kart olarak adlandırılan Yurt dışında Türk konsolosluklarınca verilen kart mevcut imiş. Bu kart mevcut iken çalışma müsadesi almanıza imkan yok gibi görünüyor. ancak bu kartı almamış olsa idi çalışma müsadesi alarak ve dolayısı ile Gümrük muafiyetli ( mavi plaka otomobil ) araç alma hakkına sahip olabilirdiniz. Eğer eşiniz için çalışma müsadesi alabilir iseniz sorununuzu çözme şansınızda olabilir.
Bahsettiğiniz 180 gün olayıda triptikle getirilen araçlar için geçerlidir.
ya pardon sayın cOsMiCTr bey bende bi rmüşavir bulun derken bunu kastetim siz tek başınız yapmak istiyorsunuz bu konuyu ancak bi rmüşavir edanışsanız size naısl olabileceğini anlatır ..sizin branşınız ne ?
Gümrükforum üyeleri arasında gümrük müşavirleri de bulunmaktadır. Kaldıki mevzuatı bilmek için gümrük müşaviri olunması da gerekmektedir. Uygulama dışındaki mevzuat konularının bu platformda tartışılması bu sitenin en öncelikli kurulma amacıdır.
Sorunuzun bu platformda en ayrıntılı şekilde cevap bulacağına inanıyorum. eğer cevap alınamazsa başka kanallardan (İlgili kurumların bilgi edinme birimleri, danışmanlık firmaları vs. ) bilgi temin edilebilir.