Merhabalar arkadaslar, oncelikle bu konunun baydigini biliyorum fakat baska nereye soralim en iyi burdan cevap cikacagini umuyorum, lutfen kibarca cevaplarinizi bekliyorum.
2007 model Ford Mustang v6 aracim var, aracin fiyati yaklasik 17.000$. Bu araci 7 ay once aldim. Simdi sorum cok basit ben bu araci her ne pahasina olursa olsun Turkiye ye getirmek istiyorum, fakat cogu forum sitelerinde ne kadar gumruk vergisi tutar diye sordugumda "ooo cok tutar" diye cevap veriyorlar, bende az cok ,cok tutacagini biliyorum ama ne kadar belirli bir aralik verirseniz sevinirim (umarim aracin fiyatinin 2 katini gecmez). Yani bu vergi hesaplanirken neye dikkat ediyorlar eger ben burda bide modifiye yapmak istesem rakam daha da kabaracak gibi mi? Bu araci satma gibi bir derdim yok sadece ben kullanmak icin Turkiye ye sokmak istiyorum.
NOT:Kanun dilinden anlamiyorum lutfen normal vatandasin bile anlayacagi sekilde anlatiniz, DOYURUCU bilgi verirseniz cok sevinirim.Tesekkurler.
".Burada yasal temsilcisine aracın omodel için cif bedelini soracaklar.Üzerine bir ton uğraşve vergi.Aslı astarından çok pahalıya çıkacak.Konu uzun.bir çok detay var"
Cevap bumudur yani ?
Ben sonuc istiyorum , muhlak cevap degil. Bende biliyorum cok tutar ama ne kadar , ya olabilir bu konuda tam bilginiz yoktur belki bilmiyorum deyiniz olsun bitsin yani anlamadim saka gibi nereye baksam acayip cevaplar , ya benim seviyem uygun degil (Amerikada master yapan bir elektronik muhendisi de anlamayacaksa) yada kanun dili icin yeni bir universite mi okusak ne yapsak.
O kadar da kibar soru sorduk aldigimiz cevaba bak ,"arama yapsaydin bulurdun".
Yukarda linklerden bilgi edinebilen varmi?
Araç,gümrük idaresine gelip,Gümrük Muayene Memuru tarafından muayenesi yapılarak kıymeti tespit edilmeden ne kadar vergi ödeneceği söylenememektedir.Ki vergiler aracın aksesuarlarına göre dahi değişebilmektedir.Bedelsiz ithalat kapsamında ithali talep edilen araçlarda,Bu yüzden bu aşamada hiç kimse size vergileri şu kadar tutar diye bir şey söyleyemez.Bedelsiz ithalat kapsamında ithali talep edilen araçlarda,Katma Değer Vergisi,Özel Tüketim Vergisi,Taşıt Alım Vergisi,Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Çevre Fonu tahsil edilmektedir.KDV ve ÖTV nin matrahı,ihraç ülkesinde perakende FOB(turist) kıymetinden amortisman indirimi yapılıp,navlun ve sigorta eklendikten sonra bulunan miktardır.Diğer vergiler ise,aracın yaşı ve ağırlığına göre belirli miktarlarda alınmaktadır.
Cevabiniz icin cok tesekkur ederim Serhat bey yalniz "Araç,gümrük idaresine gelip,Gümrük Muayene Memuru tarafından muayenesi yapılarak kıymeti tespit edilmeden ne kadar vergi ödeneceği söylenememektedir" dediniz, acaba bu aracin amerikadaki fiyati baz alinarak yapilir yoksa Turkiyede ki fiyati mi , malum arada daglar kadar fark var?
2. sorum ise 17000$ arabanin vergisi 20000$ a ulasirmi sizin tahminiz nedir?
Cok tesekkurler.
Merhaba, Aracınızın kıymeti mutlak surette Gümrük İdaresi tarafından Türkiyedeki mümessilinden/Distribütöründen yazılı olarak istenecektir.Bundaki amaç ise Aracın kıymetinin gerçek dışı faturayla bildirilmesinin önüne geçmektir.Çünkü kimileri düşük vergi ödemek için aracın gerçek kıymetini faturasında düşük gösterme yoluna gider.İşte gümrükler bunu önlemek için aracın Türkiyedeki yetkilisinden mümessilinden aracın model yılındaki yurtdışı kıymetini sorar ve buradan alacağı kıymet üzerinden daha evvel size bildirdiğim vergileri hesaplar.Bu yüzden Türkiyedeki mümessil firmanın vereceği kıymet itibare alınır.Bu arabaların ithalatının yapıldığı Varsa İstanbul Yeşilköy Otomotiv İhtisas Gümrük Müdürlüğünden veya Gebze Otomotiv İhtisas Gümrük Müdürlüğünden veya Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürüğünden veya İzmir Alsancak Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğünden tanıdığınız bir Gümrük Muayene Memuru veya bu Gümrüklerde iş takibi yapan Gümrük Müşaviri varsa aracınızın vergilerinin ne kadar tutacağını aşağı yukarı tahmini bir rakam olarak verebilirler size.
Hmm cevabiniz cok guzel , ama Turkiye de mustang satilmiyor umarim burdaki fiyattan isleme tabi tutulur, ben sizin tarif ettiginiz mudurluklere bir sorayim. Tesekkurler Serhat Bey.
Bende konu uzerinde arastirma yapiyorum seninle ayni durumdayim. Soylenen, yazilan cizilenlerden anladigim kadariyla CIF icin sanirim Ford Turkiye nin verecegi deger uzerinden arabanin aldiginiz yilda ABD de ki satis fiyati belirlenecek (muhtemelen kelly blue book diye tahmin ediyorum). Ama zaten cok kabaca bir hesap yapilsa bile 17000 USD lik araciniz icin (CIF i 17000 USD oldugunu varsayarsak ki muhtemelen fazla olacaktir) OTV (%85)+ CIF(17000 USD)= $31280 ediyor bunun uzerine gumruk masraflari shipping diger vergiler de eklendiginde yaklasik olarak yine bir (konu uzmani degilim tahmini konusuyorum) 7000USD gelse kabaca 38280 USD ye geliyor. Simdi birde ABD de odediginiz 17000 USD yi katarsak arabaniz size 55,280 USD ye gelmis oluyor (cok kabaca) eh buda yaklasik 65 bin YTL ediyor. Ford Mustang V6 nin yillik vergilerini de dusunurseniz + gumruk islemleri icin ugrasacaginiz zaman = degermi diye dusunuyor insan. Sanirim insanlarin astari yuzunden pahalliya gelir demek istedikleri en kabaca bu.
CIF neymis ya zaten %85 OTV oduyon bide CIF(arabayla ayni fiyat bu ne ya) cikmis yarin bide TAK cikar hem daha anlamli hamde millet anlar vergi ne demek diye.(17000$ lik araba vergisiyle beraber 55000$(arkadasin tahmini) tutuyorsa yaziklar olsun bu vergiye)
NOT: Ben bir araba hastasiyim yani kimisi gider Passat alir bende 1966 model Mustang alirim yani bu bakis acisi fakat gel gor ki GUMRUK var.
Turkiyedeki insanlara neden bu kadar pahaliya arac satiyorlar anlamiyorum ve her seferinde cok uzuluyorum gercekten.(cevabi basit uretmez isen mahkumsun yuksek fiyattan almaya)