Tüm forum kullanıcılarını saygılarımla selamlarken,amacım sizleri biraz eğlendirmek,eğlendirirken düşündürmek, düşündürürken öğretmek ve birazda hoşça vakit geçirmenizi sağlamaktır.Bu güne kadar hep sizler sordunuz ben yetişip sorularınızı cevapladım.Şimdi sıra bende bu sefer de ben sizlere soracağım.Size yönelteceğim bu gümrük sorusu için bir hafta boyunca cevaplarınızı almaya devam edeceğim.Bir hafta sonunda doğru bilenleri bu forumda açıklayacağım.Ödülü de yine bir hafta sonra yani 24.09.2008 tarihinde bu bölümde sizlere açıklayacağım.Haydi hepinize başarılar,kolay gelsin.Süreniz başladı.
Kış günlerinin değişmez içeceğidir Salep.Kendine özgü nefis kokusu,insanın içini ısıtan sıcaklığıyla kış günlerinin sembolüdür,değişmez içeceğidir.Gerek eşşiz lezzeti gerekse afrodizyak etkisi olduğu için rağbet görür güzelim salep.Havaların soğumaya başladığı şu günlerde yavaş yavaş kafelerde yerini almaya başlamıştır Salep.
İhracı Yasak Ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin 96/31 Sayılı Tebliğin Eki İhracı Yasak Mallar Listesinin son sırasında kayıtlı olarak Salep'in İhracatı Yasaktır.
Peki sizce Salep'in İhracatı neden yasaktır.?
ülkemize has bazı bitki,bitki türlerinin ve bunlardan elde edilen ürünlerin diğer ülkelere gönderilmesini engelleyerek yaygınlaşmamasını buna bağlı olarak özelliğini yitirmemesini amaçladığını düşünüyorum.
Sahlebin ihracatının yasak olması maddesel ve görüntü özelliklerinin uyuşturucuyla benzer olması,
Bu iki maddenin karıştırıldıktan sonra kolayca ayrıştırılabilmesidir. kişi sahlep ihrac ederken 1 kg sahlep içine kolaylıkla 100gr uyuşturucu koyabilir Gümrük muahfaza köpekleride sadece sahlep kokusu algılayabilirler.Aynı tebliğde bazı ağaç türlerine ait fidan ve tohumlarında ihracatının yasak olmasının sebebini aynı nedenlere bağlayabiliriz
selam kardeş sahlep ihracatı niye yasak diye sormuşsun benim bu konu ile ilgili iki tane teorim var
1-) Sahlep orkide dediğimiz çiçeğin kökünden elde edilir ve bu bitkinin soyunun tükenme tehlikesi altında olduğu için bitkiyi koruma amaçlı bir yasaktır,zira bu kök bitkisi ilaç sanayiinde de kullanılıyor ve dağlardan bilinçsiz bir şekilde toplanıp ihraç ediliyordu bu yasakta aslında çok değerli olan bu bitkinin korunması içindir
2-) Bak kardeş bunu sallıyorum sıkı dur :) ilaç yapımında da kullanılan bu bitkinin uyuşturucu maddelerde kullanılşma olasılığı olabilir diye düşünüyorum
Yurtiçinde ve yurtdışında ticareti yapılan Türkiye’nin soğanlı, tıbbi ve aromatik bitki grupları, çok uzun yıllardır doğadan büyük miktarlarda toplanmaktadır. Bu nedenle bazı nadir bitki türleri azalarak, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış; daha yaygın olanlar ise lokal olarak zarar görmüştür. Salep yapımında kullanılmak üzere toplanan orkide türleri, buna çok çarpıcı bir örnektir. Bir kilogram kuru salep yapımı için yaklaşık 4350 orkide yumrusunun toplanması gerekmektedir. Yüzyıllar boyunca her yıl milyonlarcası toplanarak salep yapımında kullanılan yaklaşık 40 orkide türü, Türkiye’nin nesli tehlike altında bulunan türlerinin başında gelir.
Tıbbi ve aromatik bitkiler grubundan toplanan bazı endemik ve nadir bitkilere iki örnek verilebilir: Allium tuncelianum ve Sideritis ozturkii. Yakın bir geçmişte, Kızıldağ’a (ÖBA No. 68) özgü bir tür olarak tanımlanan Sideritis ozturkii de, yöre halkı tarafından dağçayı olarak toplanmaktadır. Aşırı toplama nedeniyle, yalnızca Kızıldağ’da sınırlı bir yayılış gösteren bu çok nadir tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Büyük çoğunlukla süs bitkisi olarak ihraç edilen doğal çiçek soğanları, diğer bitki gruplarından biraz daha şanslıdır. Soğanlı Bitkiler Yönetmeliği çerçevesinde, bu bitkilerin doğadan toplanması ve ihracatı kontrol altına alınmıştır. 1990’lı yılların başlarında yürürlüğe giren bir yönetmelikle, ihraç edilen soğanlı bitkilerin sayısı 18’e düşürülmüş, ihracat kotaları da birkaç kat azaltılmıştır. Yüzyıldan fazladır süren bu ticaretle 1980’li yılların sonunda yılda yaklaşık 70 milyon soğan ihraç edilirken, yönetmeliğin uygulanmaya başlamasından sonra, bu sayı yaklaşık 30 milyona düşürülmüştür.
Buraya sadece ek bir bilgi olması adına Salep'lerin orkideler sınıfında olduğunu biliyoruz ancak bilmediğimiz bu sınıfın adı "Orchis" olmasının sebebi adını Orkide kelimesinden almadığıdır. Orchis yunancada çocuk yumurtaları demek (yani nasıl yazacağımı bilemedim ) Orkidler sınıfının isim babasıdır yani. Orkide yani Orchidea = Orchis-idea 'lar Orchis'den gelir
Biyolojik Çeşitliliğin Azalması ve Yok Olması :
Bir ekosistemde, bölgede, ülkede veya dünyada yaşan herhangi bir canlı türünün yok olması o canlının neslinin tükenmesi yani biyolojik çeşitliliğin azalması, canlı türlerinin yok olması da biyolojik çeşitliliğin yok olması anlamına gelir.
İklim değişikliliği, kirlenme, doğal kaynakların aşırı kullanımı, sürdürülebilir olmayan kaynakların kullanımı ve hızlı nüfus artışı biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve türlerin yok olmasına neden olur. Habitatların yok olması veya zarar görmesi, birçok bitki ve hayvan türünün neslinin yok olmasına neden olur.
Biyolojik çeşitliliğin korunması için 1992’de 172 ülkenin katıldığı Rio Zirvesi olarak bilinen Birleşmiş Milletler (BM) Çevre ve Kalkınma Konferansı yapılmış ve İklim Değişikliği ve Biyolojik Çeşitlilik sözleşmeleri imzaya açılmıştır. Rio Zirvesi’ne katılan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 156 ülke Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ni (BÇS) imzalayarak, kendi sınırları içerisindeki bitkilerin ve hayvanların çeşitliliğinin tam olarak korunması sorumluluğunu üstleneceklerine, ayrıca gelecek nesillerin doğal kaynaklara olan ihtiyaçlarından ödün vermeden günümüz ihtiyaçlarının karşılanması için çeşitli yollar aranması konusunda anlaşmaya varmıştır.
• Önceki yıllarda yaşayan mamut, bizon, moa, dinozor gibi canlılar günümüzde yaşamamaktadır yani nesilleri tükenmiştir.
• Önceki yıllarda ülkemizde yaşayan Anadolu leoparı, Asya fili, kunduz, aslan gibi canlılar şuan ülkemizde yaşamamaktadır ve ülkemizde nesli tükenmiştir.
• Şu an ülkemizde yaşayan Akdeniz foku, kelaynaklar, deniz kaplumbağaları, alageyik, boz ayı, kardelen çiçeği ve salep yapımında kullanılan orkideler nesli tükenmek üzere olan canlılardır.
Biyolojik Çeşitliliğin Korunması :
Biyolojik çeşitlilik, bir bölgedeki bitki ve hayvan türlerinin ve çeşitlerinin sayıca zenginliğidir. Ülkemizde ve dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bitkiler kardelen ve salep yapımında kullanılan orkidelerdir. Deniz kaplumbağaları, Akdeniz fokları, bozayı, Ankara keçisi, Tuj koyunları, alageyik, sülün ise nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlardandır. İster bitki ister hayvan olsun bu canlıların nesillerinin konuna altına alınması için tabiat parklarının, doğal yaşam alanlarının oluşturulması, organik tarımın tercih edilmesi ve insanların bu konularda eğitilmesi gerekmektedir.
Çiftçiler aşırı otlatmanın, bitkilerin aşırı toplanmasının, ormanların arazi kazanmak amacıyla tahrip edilmesinin biyolojik çeşitlilik açısından olumsuz etkileri konusunda bilinçlendirilmelidir. Kıyı habitatlarının tahrip edilmesi, balıkçılığın ve avlanmanın aşırı ve kontrolsüz yapımı engellenmelidir. Ayrıca bu türlerin korunması ve denetimi için mekanizmalar geliştirilmelidir.
Biyolojik çeşitlilik tüm dünyanın ortak zenginliğidir. Bugünün ihtiyaçlarını karşılayarak gelecek kuşaklara da bu çeşitliliği aktarabilmek amacıyla biyolojik çeşitliliğin korunması gereklidir.
CEZAİ İŞLEMLER ;
KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE KANUNU
Kanun No. 5607 Kabul - Tarihi : 21/3/2007
Yürürlük ve Yayım: 31.03.2007 tarihli, 26479 sayılı R.G.
(12) İhracı kanun gereği yasak olan eşyayı Türkiye’den ihraç eden kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde altı aydan iki yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(13) Genel düzenleyici idarî işlemlerle ihracı yasaklanan eşyayı ihraç eden kişiye, eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idarî para cezası verilir. İhracı, lisansa, şarta, izne, kısıntıya veya belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik belgesine tâbi olan eşyayı aldatıcı işlem ve davranışlarla ihraç eden kişiye, eşyanın gümrüklenmiş değerinin yarısı kadar idarî para cezası verilir.
AYRICA CITES SÖZLEŞMESİNİNDE İNCELENMESİNİ TAVSİYE EDERİM.
yukarıda yazılanların hepsi ALINTIDIR...
Cünkiiii Türkiye’deki orkidelerin sayısı ciddi tehdit altında.
Kisa ve öz cevap:) Dogru cevabi bildim simdi arabami Türkiye`ye getirebilirmiyimmm:)
.gif)
Evet ! nihayet ödüllü gümrük sorusu için verilen sürenin sonuna geldik.Sıra doğru bilenleri açıklamaya geldi;
Sevgili Mine,
Sevgili habipsen,
Sevgili hawal,
Sevgili Custom 33
Sevgili er_meh
Öncelikle hepinizi can-ı gönülden kutluyorum.Çünkü hepinizin verdiği cevaplar doğru.Sevgili habipsen'in tespitleri de salep'in ihracatının yasaklanmasında yine doğru bir etkendir.Elinize,emeğinize,zihninize sağlık.Ben de sadece sizin verdiğiniz bu doğru cevaplara bir kaç atıfta bulunmak istiyorum;
Salep'in hammadesi başta Kahramanmaraş'ın Ahır dağları olmak üzere Türkiye'nin bir çok yöresinde yaşayan yabani orkide çiçeğinin yumrusundan elde edilir.Yabani orkideye Salep Sümbülü de deniyor.Salep arapça bir kelimedir,tilki testisi anlamına geliyor.Orkidenin yumrusu testise benzediği için bu ad takılmış.Zaten afrodizyak etkisi de buradan kaynaklanıyor.
Hani şu baltayla bile zor kesilen Meşhur Maraş dondurması varya,işte o dondurmanın da hammadesi Saleptir.
Salep üretimi için yılda 30 Milyonun üzerinde bu güzelim Orkide Çiçeğinin yerinden sökülmesi,talan edilmesi,bilinçsizce yapılan bu doğa katliamı aniden Türk doğabilimcilerini yerinden fırlatıyor.Zira bu katliamın sebebi yurt dışından salepe olan çok büyük bir taleptir.Bilimadamları tarafından bu katliama dur denilerek el konuluyor.Bitkinin neslinin tükenmemesi için acilen toplantılar,konferanslar,seminerler yapılıyor. Tarım ve Çevre Bakanığı tarafından CITES kapsamına alınıyor.Artık son derece nadide olan bu çiçek bundan böyle gözetim ve koruma altındadır.Salep'in yurt dışına ihracatı tamamen yasaklanıyor.İç tüketim için ise hasadının gözetim altında ve bilinçli bir şekilde yapılması sağlanıyor.Konulan ihracat yasağı ile bu çiçeğin yok olmasının önemli ölçüde önüne geçiliyor.
Bilindiği gibi doğal bitki soğanlarının önemli bir bölümünün yurt dışına çıkışı yasak,diğerlerinin ise yurt dışına çıkışı çok sıkı bir kontrol altında.
Evet sevgili dostlar,
Umarım bundan sonra Salebinizi keyifle içerken ve yine hammaddesi Salep olan Maraşın o meşhur dondurmasından yerken,bir an olsun Maraş dağlarından acımasızca kökünden sökülen ve bu yüzden nesli tükenme tehditi ile karşı karşıya olan bu dünyalar güzeli Orkide Çiçeğini belki biraz olsun hatırlarsınız.Evet Salep'in içimi,Maraş dondurmasının yenilmesi çok güzel ama içinizde bu güzelim Orkide Çiçeğinin göz yaşlarını durdurabilecek biri var mı?
Evet,şimdi gelelim bu sorunun ödülünün ne olduğuna.Onu da açıklayayım.Sizce böylesine hassas,böylesine önemli bir bilgiyi açığa çıkartmaktan ve böylece herkesin bu yasağın nedeni hakkında bilgi edinmiş olmasından daha büyük bir ödül olabilir mi? Bilgiden daha önemli bir hazine var mı? Bence yok.İşte ödülünüz.
Yukarıda ismini zikrettiğim bu değerli arkadaşlarımın katılımından dolayı tekrar kendilerinin kutluyor.hepinize en derin saygılarımı sunuyorum.
yaw serhat kardeş bilgi milgi üzerine yattın ödülün neyse canın sağolson bizde bunun üzerine bi sahlep içeriz :)) şaka canım sahlep te ne oluyor zaten sevmem ben sahlebi hele sabahları kaşarlı simitle hiç gitmez...:)))