Arkadaşlar,
Dünyanın herhangi bir yerinden getireceğimiz bir malın millileşmiş fiyatını çıkartma için düzenlenmiş bir yazılım veya excel programı var mıdır? Varsa paylamanızı rica ederim.
Örneğin : Çinde FOB 5 USD olarak aldığımız bir malın Bolu maliyetini çıkartmak istiyorum.
Merhaba,
Bahsettiğiniz içerikte bir yazılım olsa açıkcası ithalatçı ve ihracatçılar için bulunmaz bir nimet olurdu. Ancak ben bu sektörü iyi tanıdığını düşünen biri olarak duymadım.... Bahsettiğiniz programda yurtdışında yapılacak masraflar için nasıl bir matrah belirlenebilir? Bütün ülkeler bazında şehir şehir çıkışa kadar olan maliyetlerin belirlenmesi yaklaşık olarak bile neredeyse imkansızdır. Dahası milyonlarca maliyet unsurunun buraya girilmesi gerekir ki bu da fiziken zordur... Bunun dahildeki ayağını da düşünürsek bu zorluk ikiye katlanır... Aradaki taşımaya gelince deniz, hava, kara ve demiryolu için dünyanın pek çok noktasından pek çok farklı taşıma maliyeti ile karşı karşıya kalmaktayız ki burada somut bir maliyete ulaşmak da fiziken çok zordur... Kaldı ki yurtdışından alacağınız bir mal için yurtdışında yapacağınız masraflar o ülkelerin iç mevzuatına göre sık sık değişecektir ve bunu takip edip programa yansıtmak için neredeyse yabancı gizli servislerin istihbarat ağına benzer bir bilgi ağının oluşturulmuş olması gerekir... Ki yurt dışı masrafların bazen hiç olmayacak şekilde ortaya çıktığını ve bunun için bazı şeylerin yaşanarak anlaşılabileceğini unutmamak gerekir... Daha pek çok unsur eklenebilir belki ama önemli olan malın buraya kadarki maliyetini hesaplamak değil o malın gümrük mevzuatı açısından nasıl ele alındığıdır. ABD den gelecek bir eşyanın taşıma maliyetini oradan taşıma yapan herhangi bir taşıyana sorsanız size cevap verir. Hatta en kolayı satın alacağınız eşya için satıcı ile CIF ödeme şekline göre anlaşırsanız (Eşya bedeli+Navlun+Sigorta) zaten gümrük hattına gelene kadarki maliyeti öğrenmiş olursunuz, geriye gümrük vergileri ve dahili taşıma kalıyor ki bunu öğrenmek daha da kolay... Sonuç olarak şunu diyebilirim ki NEREDEN ALINACAĞI BELLİ BİR MALIN MALİYETİ KENDİ ÖZEL KOŞULLARI İÇİNDE SAKLIDIR VE BİR PROGRAMA SIĞDIRILAMAZ... Ancak benim de kullanmakta olduğum gümrük mevzuatı ile ilgili programlar mevcuttur... Bu programlar içinde mevzuat olarak dış ticaret hakkında pek çok şeye ulaşmanız mümkün... Bu programlardan gümrük vergileri ve/veya gümrükte ödenecek vergiler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Örneğin Çinden gelecek sözkonusu malınız ile ilgili gümrük maliyetinin ne olacağını hesaplayabilirsiniz... Kolaylıklar dilerim...
Merhaba,
Bahsettiğiniz içerikte bir yazılım olsa açıkcası ithalatçı ve ihracatçılar için bulunmaz bir nimet olurdu. Ancak ben bu sektörü iyi tanıdığını düşünen biri olarak duymadım.... Bahsettiğiniz programda yurtdışında yapılacak masraflar için nasıl bir matrah belirlenebilir? Bütün ülkeler bazında şehir şehir çıkışa kadar olan maliyetlerin belirlenmesi yaklaşık olarak bile neredeyse imkansızdır. Dahası milyonlarca maliyet unsurunun buraya girilmesi gerekir ki bu da fiziken zordur... Bunun dahildeki ayağını da düşünürsek bu zorluk ikiye katlanır... Aradaki taşımaya gelince deniz, hava, kara ve demiryolu için dünyanın pek çok noktasından pek çok farklı taşıma maliyeti ile karşı karşıya kalmaktayız ki burada somut bir maliyete ulaşmak da fiziken çok zordur... Kaldı ki yurtdışından alacağınız bir mal için yurtdışında yapacağınız masraflar o ülkelerin iç mevzuatına göre sık sık değişecektir ve bunu takip edip programa yansıtmak için neredeyse yabancı gizli servislerin istihbarat ağına benzer bir bilgi ağının oluşturulmuş olması gerekir... Ki yurt dışı masrafların bazen hiç olmayacak şekilde ortaya çıktığını ve bunun için bazı şeylerin yaşanarak anlaşılabileceğini unutmamak gerekir... Daha pek çok unsur eklenebilir belki ama önemli olan malın buraya kadarki maliyetini hesaplamak değil o malın gümrük mevzuatı açısından nasıl ele alındığıdır. ABD den gelecek bir eşyanın taşıma maliyetini oradan taşıma yapan herhangi bir taşıyana sorsanız size cevap verir. Hatta en kolayı satın alacağınız eşya için satıcı ile CIF ödeme şekline göre anlaşırsanız (Eşya bedeli+Navlun+Sigorta) zaten gümrük hattına gelene kadarki maliyeti öğrenmiş olursunuz, geriye gümrük vergileri ve dahili taşıma kalıyor ki bunu öğrenmek daha da kolay... Sonuç olarak şunu diyebilirim ki NEREDEN ALINACAĞI BELLİ BİR MALIN MALİYETİ KENDİ ÖZEL KOŞULLARI İÇİNDE SAKLIDIR VE BİR PROGRAMA SIĞDIRILAMAZ... Ancak benim de kullanmakta olduğum gümrük mevzuatı ile ilgili programlar mevcuttur... Bu programlar içinde mevzuat olarak dış ticaret hakkında pek çok şeye ulaşmanız mümkün... Bu programlardan gümrük vergileri ve/veya gümrükte ödenecek vergiler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Örneğin Çinden gelecek sözkonusu malınız ile ilgili gümrük maliyetinin ne olacağını hesaplayabilirsiniz... Kolaylıklar dilerim...
Yukarıdaki detaylı bilgilendirme için teşekkür ederim. Elbette her ülkenin kendi mevzuatı var. aslında her malzemenin GTİP numarası ve malın tedarik edildiği ülkeye göre değişen muhtelif masraflar. En güzeli CIF temin etmek ama bu her zaman cazip olmuyor. Bu nedenle, aslında benim kasteddiğim, masrafları ben manuel olarak gireceğim (masraf yoksa sıfır gireceğim), program ise bu malzemenin nihai maliyetini hesaplayacak. Yani olası tüm maliyet klemleri içinde yer alacak. Masrafları ise ben dolduracağım. O da buna bağlı olarak içerinde yer alan formulasyano göre toplam maliyeti hesaplayacak.
Bu açıdan ve dış ticaret için yardımcı olacak yazılımlar var ise paylaşırsanız memnun kalırız. Saygılar.
Merhaba,
ÇİN den 5$ a aldığınız bir malı BOLU ya kaça getireceksiniz bunun hesabını yapabilmeniz için,
malınız 1 adet mi 1000 adet mi
malınızın miktarı nakliye organizasyonda birim mal adeti üzerine düşecek maliyeti etkileyecektir.
çinden 20 lik konteynır 3850 $ civarı galiba
konteynır nedir?
20 lik 49 lık ve son dönemde 45 lik konteynırımız da oldu
20 lik normal kamyon üzerine konulan eşya taşıma demirden kap
40 lık TIR üzerine konulan eşyataşıma demirden kap
en basit düşünce ile de ölçüleri metre olarak
en 2.20xyükseklik 2.20x boy 5.40=20 lik
en 2.20xyükseklik 2.20x boy 12.30 mt=40 lık
sizin 1 den fala eşyanız bu konteynırlardan hangisine kaç adet sıgabilir kaç adet konteynır istersiniz
hesaplamayı yapınca yazarsanız maliyeti birlikte hesaplarız.
TEslim şekliniz
FOB
CF
CIF
hangisi olacak,
FOB Güverte teslim
CF Mal Bedeli taşıma bedeli dahil alıcı ülkesi teslim
CIF Mal Bedeli taşıma bedeli ve sigorta dahil alıcı ülkesi teslim
anlaşmanız nasıl olacak belirtin birlikte hesaplayalım
Aracı banka ve Ödeme şekli
Satıcı malını size satıyor da parasını nasıl alacak
Peşin
Vesaik Mukabili
Akreditif
şartlarından hangisi isteyecek,
PEŞİN size güvenmezse mal bedelini önce yollayacaksınız
pekiyi Bağlı para maliyetini hesaplarmısınız, mal kaç günde gelecek,
VESAİK MUKABİLİ size malını yollar, vesaik bankaya gelir size ihbar edilir
mal bedelini havale yaparsınız belgeleri alır nakliyeciden ordinonuzu alıp gümrüklemeye geçebilirsiniz
bankanın dosya ve havale gider payı nedir bilemiyorum öğrenebilirsiniz
AKREDİTİF
muhtelif çeşitleri var basit at sight
ama muhabir banka ve bankanızın masrafları var satıcı alıcı bu masraflardan neleri ödeyecek....
EN ÖNEMLİ HUSUS İSE
NE GETİRECEKSİNİZ
TANIMI TİCARİ TANIMI NEDİR
satıcıdan öğrenebileceğiz GTİP numarasını mutlaka bildirin ki
size;
ihraç ülkesinden gelen mallara ithal uygulama esaslarını ifade edebilelim
malın GTİP sine karşılık ödemeniz gereken Gümrük vergisi ve varsa diğer giderleri belirtelim,
nakliye aracını belirleyin
uçak mı
gemi mi
konteynır-uçak mı,
buna göre lokal ve Türkiye liman gidelerini hesaplayabilelim
Sigorta giderini hesaplayabilelim
BOLU da nereye gidecek dahili taşımayı hesalayalım
Bu sitede yararlı web sitelerini sayın ADMIN bir yerlere kayıt etmişti
o siteler içinde eu. kod uuzantılı olanı seçin ülkeden gelcek eşyanın GTİP sine göre ne evraklar lazım öğrenebilelim
belki Kota, sınırlama, fiyat farkı vardır.
devletten belge şartı vardır işlem akışı sürebilir
Sonuç olarak
1 Dış ticaret kolay değildir
2 5 $ a aldığınız malın
, teslim şekli - ödeme şekli nakliye şekli miktarı gtip no su ağırlığı kap adedi yükleme limanı varış limanı ve varış yeri mal bedeli, banka masraflarınız, nakliye şekline göre lokal ve Türkiye giderleri tek tek hesaplanabilmeli
en önemlisi de iyi bir gümrük müşaviri PAHALI Olanlardan
Yaptığınız dış ticaret işi belgelerini 5 YIL, bu işe ait mali kayıt belgelerini 10 YIL saklamak zorunluluğunu da lütfen unutmayınız
bu taahhüt süresince sorumluluğu alabilecek ve devamlılığını koruyabilecek özellikte bir gümrük müşavirlik hizmeti veren firma bulmalısınız
siz yılmayın, işim zoru düşünmek, hedeflemek, bilen için dış ticaret çocuk oyuncağı, bilen bir kişinin yanınızda olması da hızlı yol almanızı sağlayabilecektir.,
Bu portaldan sorularınızı yöneltebildiğiniz sürece yardımcı olabilmeye çalışabilmekteyiz.
Kolay gelsin
slmlar benimde kucuk bir sorum olacak bu konuyla ilgili yardimci olursaniz cok memnun olurum
cinden bir urun alicam 1 konteynr dolusu, urunun cin fiyati 0,07 dolar
gumruk vergisi % 2,3
odeme seklim soyle olacak; sigortayi ve nakliye masraflarini cindeki firma karsilayacak mali turkiyede tesllim alicam dolayisiyla. benim sormak istedigim burda odeyecegim gumruk vergisi hesaplanirken urunun fiyatia nakliye ve sigorta eklenip onun uzerinden mi hesaplanacak
diger masraflar nelerdir?
kisacasi burda mali gumrukten kaca cekerim ?
Gümrük vergisi CİF(mal bedeli+navlun+sigorta) üzerinden hesaplanıyor
ayrıca KDV ise CİF+gümrük vergisi üzerinden hesaplanır.