GÜMRÜK FORUM

Full Versiyon: Yolcu giris yaptiktan sonraki 6 ay icinde ithalat ?
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Selamlar,

Yurtdisindan gitar getirtecegim, daha once de getirmistim fakat biraz comezlik donemlerim oldugundan internet ustundeki bbir muzik aletleri sitesinden satin almis, ozel tasimacilik sirketleri ile getirmis, bir suru ordino parasi odeyip ustune bir de gumruk memurlarimizla "guzel" bir sekilde muhattab olmustum..

Simdi ise yine amerikadan, paypal le odeme yaparak, bir sahisdan satin alacagim, 2.el gitar. Declared value 400$ olacak, usps ile yollattacagim, o da 70$ tutacak ve gift olarak isaretlenecek. (400$ edecegi fiyattir ki gumruk vergisi icin memurlarimizin kafasinda bir oran olussun)

Buraya kadar her sey guzel planlanmis. Simdi soyle bir sorun var. 2.el esya getirtmek yasakmis, ithal edilmesi gerekiyormus eger 100€ yi gecerse. Bir kac arkadasa bu soylenmis. Buna da OK. Fakat benim aklimda su var.

Ben 4 ay once turistik bir seyahattan dondum. Yolcu beraberinde ya da sonradan getirilcek 1500€ ya kadar esya, ticari mal degilse, yolcunun girisinden en gec 6 ay sonrasina kadar gumruk vergisi odenip, pasaportla birlikte cekilebiliyormus gumrukten. Ya da benim cikarttigim sonuc bu diyelim, dogru anlamis miyim ?

Bir de, aleti getirttigim ulke ile gezmeye gitmis oldugum ulkenin bir olmasi mi gerekiyor ? Ben Ispanya'ya gittim, gitar ise ABD den gelecek. buna dikkat edilir mi ? Edilirse eger; yurtdisina cikarken goturdum arkadasima verdim ordaki, o da ulkesine donunce bana geri yolladi desem olur mu ?

Ozetle, 400€ beyan edilmis degerli, hediye oalrak isaretlenmis, 70$ da usps kargo parasi olan 2.el gitari gumrukten cekebilir miyim pasaportumla ? Bu is icin odeyecegim vergiler neler olur, ne kadar eder ?

Tesekkurler herkese
Müsteşarlığın hazırlamış olduğu Posta ve yolcu beraberi eşya rehberinden sizinle ilgili bölüm, İnceleyiniz

Vergileri Ödenmek Suretiyle Posta Yoluyla veya Yolcu Beraberinde Eşya Getirilebilir Mi?

Gümrük vergileri ödenmeksizin ithal edilebilecek toplam gerçek kıymeti 300 EURO’yu  geçmeyen eşya saklı kalmak üzere, yabancı bir ülkeden posta  veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ya da 18 ve daha yukarı yaştaki yolcuların beraberlerinde veya kendilerinden iki ay önceki veya altı ay sonraki süreler içerisinde gelip, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ve her bir sevkiyat ya da yolcu başına kıymeti 1500 EURO’yu geçmeyen eşyadan sabit oranlı vergi tahsil edilir.

Bahsi geçen sabit oran, eşyanın kıymeti üzerinden %10 olarak uygulanır.

Sözü edilen limit dahilinde getirilen eşya;

a)Türkiye’deki kişilere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen,

b)Yolcuların beraberlerinde getirdikleri,

c)Hediye edilmek üzere getirilen ya da gönderilen,

d)Kişinin şahsına veya ailesinin kullanımına mahsus,

e)Karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış olan,

f)Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen,
nitelikte olmalıdır.
evet okudum fakat dogru anlamis miyim diye teyit ettirmek istiyorum. oyleyse ben  hediye olarak gonderilen, faturasiz, normalde ederi 400$ olan 2.el gitarimi vergilerini odeyerek gumrukten cekebilirim ? Pasaportumu ibraz etmem gerekecek sanirim. Fakat iste gitari amerikadan yollatiyorum. Ben ise ispanyadan geldim. Bu farkliliga laf ederler mi, buna bir cevap bulamadim ?
Hangi ülkeden geldiğinize bakacaklarını sanmıyorum
Fakat bazen öyle uygulamalar yapılıyorki hiçbiri birbirini tutmuyor
Bundan önce bir cevapta daha yazmıştım, Şans faktörü de çok önemli o anki işlemi yapacak memur , işlemi takip eden elemanın becerisi , idarenin o anki durumu vs. yapılan işlemlere herşey etki edebiliyor.
merhaba sayın üyemiz siz kendinize kötü olana hazırlayın yani vergilerin ödenmesi gümrükçünün bulunması v.b.

iyi olanı zaten görürsünüz .Sayın commer dediği gibi o anki hali cok önemli gümrükçülerin .
yahu anlamadigim benim de su, pasaportla alacaksam neden gumrukcu bulayim ? tamam her an her sey olabilir diyorsunuz..normalde olmasi gereken prosedur benim dedigim gibi mi, buna bir cevap verebilir misiniz ? yani pasaportumu goturuyorum ve 300-1500€ arasi malimi, %10 vergimi odeyerek aliyorum ? geldigim ulke ile malimin geldigi ulke farkli ise ne oluyor ?

tesekkurler tekrardan

icetin Yazılan:
yahu anlamadigim benim de su, pasaportla alacaksam neden gumrukcu bulayim ? tamam her an her sey olabilir diyorsunuz..normalde olmasi gereken prosedur benim dedigim gibi mi, buna bir cevap verebilir misiniz ? yani pasaportumu goturuyorum ve 300-1500€ arasi malimi, %10 vergimi odeyerek aliyorum ? geldigim ulke ile malimin geldigi ulke farkli ise ne oluyor ?

tesekkurler tekrardan

Sayın icetin
Daha önceki cevabımda hangi ülkeden geldiğinize bakacaklarını sanmıyorum diye yazmıştım.
Meseala size şöyle bir örnek vereyim ben seneler önce bir tanıdık arkadaşa yardımcı olmak için naklihane kesin dönüş işlemi yaptım bu arkadaş almanyadan kesin dönüş yaptığı halde mobilyalarını italyadan getirtmişti hiç bir sorun yaşamadık.
Sizin için burda bana göre önemli olan ülke farklılığından çok sizin seyahatinizi ve eşyanızı yolcu beraberi eşya olarakmı görecekler o önemli , eğer yolcu beraberi eşya sınıfına sokmamaları halinde takılırsa siz ne yaparsınız onu düşünün.
Gümrük işleri o kadar basit olsa herkes her ihtiyacını yurt dışından karşılardı
Neden burda ithalatçılara %50 - %100 lere varan karlar verelimki.

tesekkurler cevabiniz icin oncelikle.

benim esyami yolcu beraberi gormeleri gerekir cunku pek yoruma acik bir sey degil bu. yok gormezlerse bir sekilde gostertmeye calisiriz artik..

merak ettigim soruya cevabimi aldim, cok tesekkurler tekrardan
iyi gunler.
Referans URL