GÜMRÜK FORUM

Full Versiyon: Elektronik İmza
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Merhaba

1 mayıs dan itibaren devreye sokulacak olan e-imza ile ilgili detaylı bilgisi olan arkadaş varmı acaba.

Gümrük Md. lüğünden tam net bir cevap da alamadım. Pazartesi e-imza kartımı ve kart okuyucusunu satın alacağım ayrıca şuan ofisde netbilge programın kullanmaktayım ve yeni program satın almayı düşünüyorum.

Yeni program almadan eskisi gibi gümrüklerde bilgi işlem de eskiden olduğu gibi işlem yapabilecekmiyiz. Ayrıca BİLGE programı tamamen ne zaman ortadan kalkacak

Oktay Yazılan:
Merhaba
1 mayıs dan itibaren devreye sokulacak olan e-imza ile ilgili detaylı bilgisi olan arkadaş varmı acaba.
Gümrük Md. lüğünden tam net bir cevap da alamadım. Pazartesi e-imza kartımı ve kart okuyucusunu satın alacağım ve yeni program satın almayı düşünüyorum.
Yeni program almadan eskisi gibi gümrüklerde bilgi işlem de eskiden olduğu gibi işlem yapabilecekmiyiz. Ayrıca BİLGE programı tamamen ne zaman ortadan kalkacak

Merhaba
Bildiğim kadarı ile ( e-imza uygulamaları konulu toplantıya bizzat katıldım ) mayıs değil uygulama haziran da başlaması planlanıyordu.

Toplantıdan ortaya çıkan sonuçları kısaca aktarmaya çalışayım,
DTM bilgi işlem daire başkanı konuşmasında direk olarak ve açıkca sizi bundan böyle gümrüklerde görmek istemiyoruz yanlızca mal çekme , fiziki muayene vede yazışmalar (Dilekçe vs.) dışında gümrüklere gelmenizi istemiyoruz dedi.

Uygulamada ıslak imza ve beyanname basımı kağıt olarak ortadan kalkacak yanlızca kendiniz için bir A4 çıktısı alarak ekleri ile birlikte 5 sene muhafaza etmek durumundasınız diğer bütün işlemler bilgisayar sisteminden takip ve sonuçlandırılacak sadece fiziki muayene olduğu takdirde sizin elinizdeki evraklarla işlemleri sonuçlandıracaksınız. beyannamedeki ıslak imza yerine  e-imza kartı ile onaylanacak.

E-imza kartı satın almanızda bir mahsur yok hazır elinizde bulunabilir.
Ayrıca yeni program almanıza gerek yok şu an mevcut kullanılan programlar e-imza ya entegre ediliyor o toplantıda yazılım şirket temsilcileride konuşma yaptılar şu an için herkes entegre olma çabası içersinde

Gümrüklerdeki bilgisayarlarda bir müddet daha devam edecek

Bilgi için teşekkürler.

O zaman Gümrüğü Kırmızı hat haricinde Fatura Eur1 Sağlık sertifikası vs. sunmaya gerek kalmayacak. Anladığım bunlar

1. Eğer gümrüğe gelmeyin diyorlarsa Kolcu memurunu nasıl tayin edecekler
2. Özet beyan nasıl yapılacak (Tescil ve muayene kaşesi)
3. Eur1 için gerekli mühürler nasıl vurulacak

Oktay Yazılan:
Bilgi için teşekkürler.

O zaman Gümrüğü Kırmızı hat haricinde Fatura Eur1 Sağlık sertifikası vs. sunmaya gerek kalmayacak. Anladığım bunlar

2. Özet beyan nasıl yapılacak

Valla oralarını bilemiyorum ben toplantıda duyduklarımı aktarmaya çalıştım

Ancak şuda var ! Bunlar tabiki tahminen düşündüğüm şeyler nasıl olur bilemem tabiki.

Biliyorsunuz temmuzda da yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği uygulaması başlaması bekleniyor. Onlardada ortaya çıkan bir takım uygulama sorumlulukları var belki bu saydığınız işlemler o kapsam da sonuçlandırılabilir
görünen o ki gümrüklerdeki iş takip ve uygulamalarda çok büyük değişiklikler planlanıyor.

Uygulamaya geçmelerine az bir zaman kalmışken gümrük dairesinde bu konuda hiç çalışma yok ayrıca bilgilendirmede yok. EDİ ilk çıktığında yaşadığımız kargaşayı bunda da yaşayacağız sanırım. Bekleyip suyun akışına bırakacağız kendimizi
Malesef gümrük müşavirliğinde işler hep son dakkika ya kalıyor diğer bütün uygulamalarda da olduğu gibi örnek ortaklık meselesi gibi
herşey nedense son güne bırakılıyor. Ne diyelim vardır bir bildikleri heralde

serbest bölgeler için de 2 sene önce e-imza aldırmışlardı halen kullanma fırsatım olmadı uzatıldı da uzatıldı
Bilgiler için teşekkür ederim
Herhalde bu e imza ve buna benzer çalışmalar gümrükçülerin işlerinin ilerleyen zamanlarda azalacağına hatta bir süre sonra herkez kendi işini kendi yapacağının gösteriyor.

İnşallah böyle olur gerçi bu sefer gümrükçüler ne yapacak oda bir soru işareti tabiki.

Oktay Yazılan:
Bilgi için teşekkürler.

Özet beyan konusunda evet sancılı bir geçiş süreci olacaktır diye düşünüyorum. Özellikle yabancı plakalı taşıtlar için.. Bekleyeceğiz ve göreceğiz.

Eur 1 ve A.TR için de, e-birlik gibi birşey yapılabilir mi diye düşünmüyor değilim..

asiyan Yazılan:

Oktay Yazılan:
Bilgi için teşekkürler.

Özet beyan konusunda evet sancılı bir geçiş süreci olacaktır diye düşünüyorum. Özellikle yabancı plakalı taşıtlar için.. Bekleyeceğiz ve göreceğiz.
Eur 1 ve A.TR için de, e-birlik gibi birşey yapılabilir mi diye düşünmüyor değilim..

Sayn asiyan

Yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği  ile ilgili tebliğden alıntı  ATR - EUR1 belgeleri için düzenlenmiş maddeler aşağıdadır.

g) Onaylanmış ihracatçı yetkisini haiz onaylanmış kişi statü belgesine sahip firmalarca düzenlenen A.TR dolaşım belgelerinin şekil şartlarının ve bu belgelerin düzenlenmesine ilişkin verilerin doğruluğunun araştırılarak, bunların dönemsel kontrolünün ve ilgili mevzuata uygunluğunun tespitinin yapılması.

i) İhracata konu eşyanın serbest dolaşımda bulunduğunu gösteren A.TR dolaşım belgelerinin şekil şartlarının ve bu belgelerin düzenlenmesine ilişkin verilerin doğruluğunun araştırılarak, bunların dönemsel kontrolünün ve ilgili mevzuata uygunluğunun tespitinin yapılması.

j) İhracata konu eşyanın tercihli menşeini gösteren EUR.1 dolaşım sertifikalarının şekil şartlarının ve bu belgelerin düzenlenmesine ilişkin verilerin doğruluğunun araştırılarak, bunların dönemsel kontrolünün ve ilgili mevzuata uygunluğunun tespitinin yapılması.

Sayfa: 1 2
Referans URL