Gümrük Forum'a Reklam
Vermek İçin Tıklayınız:
reklam@gumrukforum.com

Cevap Gönder  Konu Gönder 
İsviçre ihracatı
Yazar Mesaj
nedim1964
Üye

Grup: Gümrük Forum Üyesi
Durum: Çevrimdışı

İsviçre ihracatı

İsviçreli bir firmaya daha önce vesaik mukabili mal göndermiştik.Bu seferki göndereceğimiz malın bir kısmını aynı firmanın Fransa'daki şubesine göndermemizi istiyorlar,evrakları ise İşviçre'deki bankalarına göndermemizi istiyorlar.İşviçreye gidecek olan malı yine vesaik mukabili göndermeyi düşünüyorum,Fransaya gidecek malı ise mal mukabili gönderip,evrakları İsviçredeki bankalarına cash agains goods karşılığı göndermeyi düşünüyorum.
Bu konuda bana yardımcı olurmusunuz?

12-01-2006 11:56 AM
Tüm Mesajlarını Bul Alıntı Yaparak Cevapla
sonerank
Üye

RE: İsviçre ihracatı

nedim1964 Yazılan:
İsviçreli bir firmaya daha önce vesaik mukabili mal göndermiştik.Bu seferki göndereceğimiz malın bir kısmını aynı firmanın Fransa'daki şubesine göndermemizi istiyorlar,evrakları ise İşviçre'deki bankalarına göndermemizi istiyorlar.İşviçreye gidecek olan malı yine vesaik mukabili göndermeyi düşünüyorum,Fransaya gidecek malı ise mal mukabili gönderip,evrakları İsviçredeki bankalarına cash agains goods karşılığı göndermeyi düşünüyorum.

Fatura adresiniz İsviçredeki adresmi olarak isteniyor.Yani ticaret yapılan ülke İsviçre malın gideceği yer Fransamı?Eğer bu şekilde istiyorlar ise faturanızı isviçreye düzenlersiniz malın gideceği ülke adresine yani Fransaya ATR belgenizi düzenlersiniz.Gümrük müşavirinizede malın gideceği ülkenin Fransa olduğunu bildirirsiniz. Gerekli beyannameyi düzenler.Sizde evraklarınızı vesaiklerinizi İsviçreye gönderirsiniz.

10-18-2007 02:26 PM
imza
Altın Üye

nedim1964 Yazılan:

Arkadaşım senin o yapmak istediğin iş biraz zor çünkü :malı fransaya evrakları isvicredeki bankaya göndereceksin evrakları bankadan kim alacak eğer alacak biri varsa onları tekrar ödendiğine dair fransaya göndermen gerekiyor ki malı gümrükten cekebilesin ...

Ama yapılamayacak bir iş değil sadece teferruatlı.

01-12-2008 10:53 AM
Güler BAŞARAN
Üye

İki ayrı fatura kesilerek, iki ayrı beyanname açılması gerekir.

Malın İsviçre'ye gidecek kısmı için ayrı A.TR, Çeki ve commercial invoice düzenlenmesi gerekir.

Malın Fransa'ya gidecek kısmı için ayrı A.TR, Çeki ve commercial invoice düzenlenmesi gerekir.

Alıcı evrakları İsviçre bankasına istiyor..Gönderelim.. Ama..Fransaya giden malların Fransa gümrüklerine takılmaması için de birer nüsha (ATR nüshası, çeki varsa CMR ve/veya CIM) gönderilmesi gerekir.

İthalat işlemlerini İsviçre ve Fransa ayrı ayrı yapacağından ve tüm evraklar Vesaik Mukabili İsviçredeki bankaya gideceğinden asıl nüshaların İsviçre bankasına gönderilmesi, ancak Fransaya gidecek malın gümrükte takılmaması için de yukarıda belirttiğim evrakların da mal beraberi (şöför beraberi) gitmesi gerekir. Artık ithalatını halletmek onlara kalmış.. İthalatını nasıl yapacaklarını ve İsviçre/Fransa gümrükleri için neler istendiğini bilmekte yarar var...

Türk Gümrükleri açısından da iki ayrı fatura (alıcıları farklı ülkelerde çünkü) ile iki ayrı beyanname açılarak mallar yurtdışı edilir...

01-12-2008 04:51 PM
veysibey
1.veysibey
*

Güler BAŞARAN Yazılan:
İki ayrı fatura kesilerek, iki ayrı beyanname açılması gerekir.

Malın İsviçre'ye gidecek kısmı için ayrı A.TR, Çeki ve commercial invoice düzenlenmesi gerekir.

Malın Fransa'ya gidecek kısmı için ayrı A.TR, Çeki ve commercial invoice düzenlenmesi gerekir.

Alıcı evrakları İsviçre bankasına istiyor..Gönderelim.. Ama..Fransaya giden malların Fransa gümrüklerine takılmaması için de birer nüsha (ATR nüshası, çeki varsa CMR ve/veya CIM) gönderilmesi gerekir.

İthalat işlemlerini İsviçre ve Fransa ayrı ayrı yapacağından ve tüm evraklar Vesaik Mukabili İsviçredeki bankaya gideceğinden asıl nüshaların İsviçre bankasına gönderilmesi, ancak Fransaya gidecek malın gümrükte takılmaması için de yukarıda belirttiğim evrakların da mal beraberi (şöför beraberi) gitmesi gerekir. Artık ithalatını halletmek onlara kalmış.. İthalatını nasıl yapacaklarını ve İsviçre/Fransa gümrükleri için neler istendiğini bilmekte yarar var...

Türk Gümrükleri açısından da iki ayrı fatura (alıcıları farklı ülkelerde çünkü) ile iki ayrı beyanname açılarak mallar yurtdışı edilir...

arkadaşım İSVİÇRE için EUR.1 belgesi düzenlesin bence...

01-12-2008 11:24 PM
Güler BAŞARAN
Üye

EUR.1 benim bildiğim menşe için, A.TR ise serbest dolaşım (gümrük vergisiz) için kullanılır. İsviçre AB üyesi olmadığı için EUR.1 düzenlenmelidir evet, ama isviçre malı çekerken gümrük vergisi ödemeyeceği anlamına da gelir mi? Benim bu konuda biraz bilgiye de ihtiyacım var..

Yani İsviçre EUR1 ile Türkiye'den gönderilen malı gümrük vergisi ödemeden çekebiliyor mu?

Ya da tam tersi İsviçre'den Türkiye'ye EUR 1 ile mal gelirse biz gümrük vergisi ödeyerek mi çekeceğiz?

EUR1'in burda aksiyonu ne oluyor?

01-13-2008 01:54 PM
commer
Super Moderator

Grup: Super Moderators

Merhaba

EUR 1 belgesi ibraz ederek yada basitleştirilmiş işlem kapsamında fatura beyanı ile gümrük vergisi ödemeden ithalat yapabilirsiniz.

Türkiye ile EFTA Ülkeleri arasında mevcut olan Serbest Ticaret Anlaşması gereği, EUR.I. Belgeleri, EFTA Üyesi Ülkelere ( İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) yapılan ihracatta aranan belgedir.
EUR.1 dolaşım sertifikası Menşe statüsünde bir belge olduğu için AKREDİTİF ŞARTI olsa dahi yanında Menşe Şahadetnamesi ile birlikte onaylanamaz.

EUR.1 DOLAŞIM SERTİFİKASI
EUR.1 Dolaşım Sertifikası EFTA ülkeleri, ikili serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelere, AB ülkelerine yapılan işlenmemiş tarım ürünleri(konserve, turşu, kapari, kurutulmuş domates ve salça gibi)
ayrıca bu belge AKÇT (demir, çelik) ürünleri için kullanılır..

İkili anlaşmalarda, ülkelerin korumak istedikleri sektörleri anlaşma kapsamı dışında tutabildikleri göz önünde bulundurulması gereken bir noktadır. Örneğin sıvı yağlar, İsrail ile aramızdaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın kapsamı dışına çıkartılmıştır ve bu nedenle ihracat işlemleri sırasında EUR.1 Dolaşım Belgesi değil, Menşe Şahadetnamesi düzenlenmektedir.

Düzenlendiği Ülkeler
EFTA ülkeleri
. İsviçre
. Norveç
. Lihtenstein
. İzlanda

Serbest Ticaret Anlaşması Yapılan Ülkeler
. İsrail
. Makedonya
. Bosna Hersek
. Tunus
. Fas
. Hırvatistan
. Filistin
. Suriye
. Mısır

01-13-2008 03:41 PM
Güler BAŞARAN
Üye

Teşekkür ederim bilgi için..

Güler BAŞARAN

01-13-2008 03:46 PM
EMPEROR
Üye

arkadaşlar
eğer ithalatı yapan güvenilir ise ödemeden yana sıkıntı yoksa bal gibi yapılır bu ihratcat
mal fransaya gider ama faturaa isviçreye kesilir.malın gerek fatura detayında beyanname ve bl de varış yeri fransa alıcı firma isviçre diye detaylandırılır
ama peşin çalışılsa daha garanti olur gibi geliyor bana.
tabi alıcı ve satıcı arasındaki güven meselesi esas konu
çünkü ben bu şekilde ihracta yapıyorum ve bir sıkıntı yaşamadım henuz

02-13-2008 12:43 PM
leventbcam
İlgili Üye
*

kısaca malzemeyi 2 partiye ayırdın bundan dolayı 2 fatura 2 beyanname 2 konşimento 2 çeki list olacak bütün sevk evrakları varış yerine(destinasyona)göre düzenlenir.
Fatura ise (parayı kim ödeyecekse ona göre gönderilir)

06-17-2008 03:21 PM
Cevap Gönder  Konu Gönder 

Yazdırılabilir Bir Versiyon Görüntüle
Bu Konuyu Bir Arkadaşına Gönder
Bu Konuya Üye Ol | Konuyu Favorilerime Ekle

Forum Geçişi

yerel seçim | sigorta | peyzaj
eXTReMe Tracker